Tvoj účet nieje VIP.
Preto sú tvoje funkcie a možnosti značne obmedzené.
Pre aktiváciu VIP klikni sem.

Babel Isaak 7x - Povidky cRo(3h01m08s) | SkTorrent.eu

Cz-SkTorrent open Tracker, na volné zdieľanie súborov. Pridajte sa k našej komunite a získajte prístup k tisícom torrentov.

  • vysoká rýchlosť
  • úplne zdarma
  • prevažne Slovenská a Česká scéna
  • ste tu s nami už 10 rokov - Ďakujeme
  • Vitaj Guest (Login) Ako stahovat
    torrenty?
    Torrenty:
    v1 textová
    v2 obrázková
    Ako sa stat
    Uploaderom
    Online
    Filmy
    Forum
    Pravidlá
    SkTSocial
    BitTorrent
    klient
    Meno: Heslo:
    Zaregistrovat
    Po zaregistrovaní mozte volne stahovat
    Zabudol som heslo

    Babel Isaak 7x  - Povidky cRo(3h01m08s) Názov:Babel Isaak 7x - Povidky cRo(3h01m08s) Hodnocení: Stiahnut
    Pozriet Online
    Kategória:Mluvené slovo - Velikost:248.8 MB BitTorrent klient
    Pridaný: Súbory:
    Skontrolován:2021-09-02 Peerov:1 (Seed: 0, Leech: 1)
    Zaner: Uploader:Uvidis, az ked budes
    VIP
    Kúp nám Pivo 1,10€

    Kúp nám Pivo
    Pridaj do zalozky
    Pridaj do zalozky







    Babel Isaak 7×  - Povídky

    čas: 3h01m08s
    Účinkuje: čRo






    Poslechněte si vybrané povídky talentovaného ruského autora v podání Jana Dvořáka, Jiřího Samka, Martina Stránského, Jana Fišara a dalších. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

    Pro tvorbu ruského spisovatele a dramatika Isaaka Babela je typická jistá žánrová rozkolísanost a střídmý, nepodbízivý jazyk. Ve svém díle upřednostňoval funkčnost před velkolepostí a vždy se snažil zachytit autentické prožitky. Proto i hrdinové Babelovývh povídek působí neobyčejně opravdově.
    Isaac Babel
    foto:Stanford University
    Isaak Babel (1894–1940)

    Pocházel z Oděsy z rodiny malého židovského obchodníka. Vystudoval místní Obchodní akademii a později absolvoval Vysokou školu v ukrajinském Kyjevě. Angažoval se jak během únorové, tak říjnové revoluce a nakonec se stal i příslušníkem Rudé armády. Podobně jako mnoho jeho přátel a souputníků i Babela nakonec tragicky postihly stalinské čistky v závěru třicátých let. V roce 1939 byl zatčen a po vykonstruovaném obvinění v roce 1940 popraven. Rehabilitován roku 1954.

    Babel je autorem povídkových sbírek Rudá jízda, Historie mého holubníku a Oděské povídky. Právě v nich vylíčil život židovských řemeslníků, drobných obchodníků, ale také zlodějů i lupičů na počátku 20. století. V některých textech se s citlivostí, ale také jistou trpkostí vrací do svého dětství. Kromě povídek pak napsal i několika filmových scénářů a divadelních her.
    U babičky
    Účinkuje: Jan Dvořák
    Připravila: Hana Soukupová
    Překlad: Jan Zábrana
    Režie: Lubomír Koníř
    Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2012

    Povídka U babičky z knihy Oděské povídky zachycuje s lehkým smutkem svět autorova dětství, které prožil v rodné Oděse na přelomu 19. a 20. století. Isaak Babel ji napsal v roce 1915, když mu bylo pouhých 21 let. Živou vzpomínku na přísnou a ke všem bezcitnou babičku, její oblíbený čaj ze samovaru i vůni vadnoucích květin v horkém dusném pokoji uslyšíte v interpretaci Jana Dvořáka.
    Jak to chodilo v Oděse
    Účinkují: Jiří Samek, Martin Stránský
    Připravil: Miroslav Anton
    Překlad: Jan Zábrana
    Režie: Miroslav Buriánek
    Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 1998

    Přístavní město Oděsa bylo významným obchodním a průmyslovým centrem země. Babel ho viděl jako „hrozné a hanbářské, přitom nejpůvabnější v Ruské říši“. Oděsa jako by se k literárnímu zpracování sama nabízela. Námořníci, nejrůznější dobrodruzi, snílci a podvodníci, dámy z polosvěta a další podivné existence, které spoluvytvářely nezaměnitelný genius loci města, inspirovali Babela k řadě povídek. Jednou z nich je i příběh Beňi Krika, krále oděských lupičů, kterého jen tak někdo nepřeveze. Povídku Jak to chodilo v Oděse čtou herci Jiří Samek a Martin Stránský.
    Isaak Babel: Povídky Isaak Babel: Povídky (ilustrační foto)|fotorofimedia
    Můj první honorář
    Účinkuje: Jan Fišar
    Připravila: Helena Berková
    Překlad: Jan Zábrana
    Režie: Ivan Misař
    Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1994

    V Tiflisu, dnešním hlavním městě Gruzie Tbilisi, se Isaak Babel počátkem minulého století ocitá ještě jako nezralý mladík. Atmosféra města pod Kavkazem a nad divokou řekou Kura je pro začínajícího literáta elektrizující. A pak potká prostitutku Věru... Povídka Můj první honorář je vzpomínkou na přerod chlapce v muže, se vším trápením, pochybnostmi, ale i velkým očekáváním, ambicemi a touhou – pocity, které důvěrně zná každá generace. První žena, dotek, inspirace, záchvěv vášně i probuzení. Čte Jan Fišar.
    Guy de Maupassant
    Účinkuje: Miroslav Rataj
    Připravila: Jana Pásková
    Překlad: Jan Zábrana
    Režie: Miroslav Zelinský
    Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2006

    S prózou Guy de Maupassant ze sbírky Historie mého holubníku se ponoříme do světa a díla Babelova oblíbeného autora. Mladý ruský spisovatel, který našel azyl u profesora literatury Alexeje Kazanceva, dostal příležitost spolupracovat na překladu knih Guy de Maupassanta, a to společně se ženou advokáta Benděrského, Rajsou Benděrskou, milovnicí snad všech děl francouzského literáta. V povídce odhalující některá tvůrčí východiska Isaaka Babela účinkuje Miroslav Rataj.
    Král
    Účinkuje: Tomáš Jirman
    Připravil: Libor Magdoň
    Překlad: Jan Zábrana
    Režie: Marek Pivovar
    Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2005

    Do ukrajinského města Oděsa nahlédneme také v povídce Král. Seznámíme se s Beňou Krikem alias Králem, který nejenže je velkou autoritou místních obyvatel, ale zároveň má také co dočinění s místním podsvětím. Není proto divu, že je vyveden z míry, když se začne mluvit o tom, že se o něj zajímá nový komisař. A to se musí stát zrovna ve chvíli, kdy Krik vdává svou sestru.
    Ivan a Marja
    Účinkuje: Milan Kačmařík
    Připravila: Helena Berková
    Překlad: Ludmila Dušková
    Režie: Tomáš Jirman
    Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1998

    Jaké to je pro obyvatele severního Ruska, ve kterém je stále zima a bída, když se dostane na jih? Člen jisté potravinářské expedice o tomto neopakovatelném pocitu vypráví v povídce Ivan a Marja. Příběh se však odehrává za první světové války, kdy veškeré dosavadní radosti a zábavu naruší příjezd lodi se zbraněmi a všem tak připomene, že doba je zlá.
    Šabos-Nachamu aneb Příběh o poslovi z onoho světa
    Účinkuje: Miroslav Hruška
    Překlad: Jan Zábrana
    Režie: Tomáš Soldán
    Natočeno: v olomouckém studiu Českého rozhlasu v roce 2012

    Úsměvná anekdota ze života smutného žida Heršeleho vypráví o tom, jak musel Heršele napálit šenkýřku a krčmáře, aby se domů za svou rozzuřenou ženou alespoň pro jednou nevrátil „s prázdnou“. Isaak Babel živí příběh o lidských pošetilostech dávkou potutelného černého humoru, z lyrických obrazů opojně krásného venkova přeskakuje do cyničtějších poloh a na hraně poetické tragikomedie nechává balancovat i hlavního antihrdinu Heršeleho, zoufalého nemravu, budícího soucit. Povídku, napsanou strohým vypravěčským stylem v duchu ruské avantgardy, uslyšíte v podání Miroslava Hrušky.



       
       








    gomez79, Hippies,

    + Pridaj vlastnu verziu tohto torrentu +


    Upozornenie:
    Ziadny zo zobrazených súborov sa nenachádza na tomto serveri. Server slúzi len k síreniu vlastnorucne vytvorených aplikácií, videí, hudby ai. Autori stránok nenesú ziadnu zodpovednost za zverejnené odkazy, komentáre a obsah súborov. Vsetky komentáre, odkazy, súbory ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi sem vkladáte na vlastnú zodpovednost. Autori stránok si vyhradzujú právo cenzúry odkazov, komentárov príp. súborov, ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi a dobrými mravmi. Dodrzujte pravidlá!


    No comments...


    Back

    Na serveru se nenalézají zádne soubory. Za odkazy jsou výhradně zodpovědní uzivatelé a návstěvníci tohoto trackeru. Administrátor není zodpovědný za pridaný obsah ani za skody zpusobené uzivateli. Nesmíte pouzívat tuto webovou stránku pro distribuovaní nebo download zádného materiálu pokud nemáte povolení od príslusného vlastníka práv. Uzivatelé jsou zodpovědní za dodrzování těchto pravidel a podmínek. Owner má právo kdykoliv změnit pravidla tohoto trackeru.

    [ Script trval: 0.134 sec. ] - [ GZIP: enabled ]
    Je zhruba 19:49
    sql

    TOPlist