Tvoj účet nieje VIP.
Preto sú tvoje funkcie a možnosti značne obmedzené.
Pre aktiváciu VIP klikni sem.

Maclean Fitzroy - Vypravy na Vychod. Balkanska valka (Ales Slanina)2022(5h54m53s) | SkTorrent.eu

Cz-SkTorrent open Tracker, na volné zdieľanie súborov. Pridajte sa k našej komunite a získajte prístup k tisícom torrentov.

  • vysoká rýchlosť
  • úplne zdarma
  • prevažne Slovenská a Česká scéna
  • ste tu s nami už 10 rokov - Ďakujeme
  • Vitaj Guest (Login) Ako stahovat
    torrenty?
    Torrenty:
    v1 textová
    v2 obrázková
    Ako sa stat
    Uploaderom
    Online
    Filmy
    Forum
    Pravidlá
    SkTSocial
    BitTorrent
    klient
    Meno: Heslo:
    Zaregistrovat
    Po zaregistrovaní mozte volne stahovat
    Zabudol som heslo

    Maclean Fitzroy - Vypravy na Vychod. Balkanska valka (Ales Slanina)2022(5h54m53s) Názov:Maclean Fitzroy - Vypravy na Vychod. Balkanska valka (Ales Slanina)2022(5h54m53s) Hodnocení: Stiahnut
    Pozriet Online
    Kategória:Mluvené slovo - Velikost:487.5 MB BitTorrent klient
    Pridaný: Súbory:
    Skontrolován:2022-12-19 Peerov:2 (Seed: 2, Leech: 0)
    Zaner: Uploader:Uvidis, az ked budes
    VIP
    Kúp nám Pivo 1,10€

    Kúp nám Pivo
    Pridaj do zalozky
    Pridaj do zalozky





    UKÁZKA





    Maclean Fitzroy

    ????????????????????????????
    —\_(?._/—....—\_(?._/—

    Výpravy na Východ
    Balkánská válka

    čas: (5h54m53s) L.P 2022
    účinkují: (Aleš Slanina)










    Proslulé svědectví sira Fitzroye Macleana o jeho diplomatickém a vojenském působení mezi lety 1937–1945. Macleanovo dobrodružné vyprávění, podané s nezaměnitelným vtipem a osobním šarmem, posloužilo jako jeden ze vzorů pro Flemingovu sérii románů o Jamesi Bondovi.

    První část se odehrává v Sovětském svazu v letech 1937–1939, kdy je Maclean na diplomatické misi v Moskvě a za značného rizika cestuje po odlehlých částech Ruska a Střední Asie nebo pozorně sleduje stalinské monstrprocesy. Druhá líčí jeho válečné působení v pouštním komandu v severní Africe, kde bojuje proti Rommelově armádě. Třetí část mapuje roky 1941–1945, kdy byl Churchillem pověřen vedením výsadku, který měl podporovat a koordinovat Titovy partyzány v Bosně a Srbsku. Maclean s Titem navázal přátelský vztah a věnuje hodně prostoru právě Titově osobě a peripetiím jeho vztahu se Spojenci – účastní se i zásadních jednání a mírových dohod.

    Macleanovy paměti jsou žánrově mnohostranné – mají charakter poutavého cestopisu, dobrodružného válečného románu i pronikavých geopolitických esejů. Přinášejí zásadní svědectví o stalinismu, bojích druhé světové války, o Titovi a tehdejší situaci na Balkáně. Kniha je psána poutavým a svižným stylem a její četba přináší vedle historického poznání také mimořádný čtenářský zážitek.


    Žánr: Literatura faktu, Biografie a memoáry, Historie
    Vydáno: 2022, Maraton
    Originální název: Eastern Approaches, 1949
    Překlad: Pavel Pokorný
    Počet stran: 424
    Jazyk vydání: český
    Vazba knihy: měkká / brožovaná
    ISBN: 978-80-88411-06-2
    Na svou vojenskou i diplomatickou účast v jugoslávském partyzánském boji vzpomíná skotský politik, vojenský velitel a spisovatel pokládaný za předobraz Jamese Bonda – Fitzroy Maclean. Poslechněte si jednu z částí knihy, nazvanou Balkánská válka, z jeho memoárů Výpravy na Východ.

    Čte: Aleš Slanina
    Překlad: Pavel Pokorný
    Režie: Radim Nejedlý
    Premiéra: 24. 11. 2022
    Pro rozhlas upravil: Ludvík Němec
    Vydalo: Nakladatelství Maraton
    V roce 1942 věděli Spojenci o partyzánské válce v Jugoslávii tak málo, že ani netušili, kdo je tajemný partyzánský velitel Tito; někteří zpravodajci to slovo pokládali jen za označení hodnosti bez konkrétní osoby, jiní dokonce snili o kruté ženské velitelce. A svou vojenskou pomoc poskytovali tzv. četnikům, kteří ve velkém kolaborovali s Němci a bojovali proti partyzánům.

    V té chvíli přichází na scénu – téměř doslova vytažen z buřinky Winstona Churchilla – Fitzroy Maclean. I ve svém mládí má za sebou diplomatickou službu v předválečné Paříži a hlavně v Moskvě, nebezpečné výpravy do zapovězených sovětských asijských republik, paradesantní boje v severní Africe.

    Ten chlad se brzy promění ve smrtelný mráz, ale Maclean zůstává – alespoň dle svých memoárů – stále stejně zapálený.
    A díky své dobrodružné povaze nadšeně přijme Churchillovu výzvu, aby s malým týmem seskočil do bosenských hor a sešel se s tajemným Titem.

    Člověk míní, válka mění – a často jsou ty změny rychlé a zásadní. „Jen před pár týdny jsem popíjel v Alexandrii whisky s Winstonem Churchillem a teď už visím na padáku vysoko nad Bosnou, mlhavou ve svitu měsíce. Ten chlad je po písku a prudkém slunci severní Afriky docela příjemný a osvěžující.“


    Ve 30. letech se Rusové cizincům vyhýbali. Báli se čistek, následně jeden po druhém mizeli, píše Maclean v knize Výpravy na Východ
    Ten chlad se brzy promění ve smrtelný mráz, ale Maclean zůstává – alespoň dle svých memoárů – stále stejně zapálený. Setkává se s Titem, v dlouhých diskusích plánují dodávky zbraní i poválečnou obnovu Jugoslávie, bojuje po boku partyzánů.

    A hlavně osobně organizuje životně důležitou materiální podporu: navzdory nebezpečí stále létá a plaví se mezi Bosnou, jaderskými ostrovy, Egyptem, Alžírem, Londýnem, Itálii.

    Několikrát se osobně setkává s Churchillem, s mladičkým jugoslávským králem v exilu, s anglickým králem, s americkými generály i jejich svůdnými stenotypistkami (které tak zbožňují jeho britský přízvuk…. A kdyby jen polovina jeho zásluh byla taková, jak popisuje ve svých memoárech, jeho podíl na přežití a následném vítězství Titových partyzánů je zcela klíčový.

    Předobraz Agenta 007?
    V recenzích na mimořádně čtivou knihu Výpravy na Východ se často objevuje odkaz na Jamese Bonda. Ale Fitzroy Mclean je mnohem víc podobný jinému hrdinovi, kterého také známe z filmu, dokonce oscarového: Soukromá válka pana Wilsona.


    Otec i hrobník Jugoslávie. Kdy byl Josip Broz Tito?
    Ten pojednává o skutečném americkém senátorovi, který během sovětské války v Afghánistánu dokázal téměř samojediný přesvědčit americkou vládu, aby špatně vyzbrojeným Afgháncům dodala řízené střely stinger, které výrazně přispěly k sovětské kapitulaci.

    O desetiletí později tytéž stingery sestřelovaly nad Afghánistánem americké vrtulníky, letos byly mimořádně účinnou zbraní na začátku ruské invaze na Ukrajinu. Což snad není násilná aktualizace, spíše jen připomínka někdy až překvapivé role jedince ve světových dějinách.


    Formát : MP3
    Bit rate mode                            : Constant
    Bit rate                                     : 192 kb/s
    Kanál(y)                                    : 2 kanály
    Sampling rate                            : 48,0 kHz









    Rojak, Tondik2, Dudan_52, pepa49, Mirou, henin7, roty, mamutijezero, Hebrejec, jivins, crook007, Hippies, Jumanji1975, malcik69,

    + Pridaj vlastnu verziu tohto torrentu +


    Upozornenie:
    Ziadny zo zobrazených súborov sa nenachádza na tomto serveri. Server slúzi len k síreniu vlastnorucne vytvorených aplikácií, videí, hudby ai. Autori stránok nenesú ziadnu zodpovednost za zverejnené odkazy, komentáre a obsah súborov. Vsetky komentáre, odkazy, súbory ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi sem vkladáte na vlastnú zodpovednost. Autori stránok si vyhradzujú právo cenzúry odkazov, komentárov príp. súborov, ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi a dobrými mravmi. Dodrzujte pravidlá!


    No comments...


    Back

    Na serveru se nenalézají zádne soubory. Za odkazy jsou výhradně zodpovědní uzivatelé a návstěvníci tohoto trackeru. Administrátor není zodpovědný za pridaný obsah ani za skody zpusobené uzivateli. Nesmíte pouzívat tuto webovou stránku pro distribuovaní nebo download zádného materiálu pokud nemáte povolení od príslusného vlastníka práv. Uzivatelé jsou zodpovědní za dodrzování těchto pravidel a podmínek. Owner má právo kdykoliv změnit pravidla tohoto trackeru.

    [ Script trval: 0.289 sec. ] - [ GZIP: disabled ]
    Je zhruba 09:54
    sql

    TOPlist