Tvoj účet nieje VIP.
Preto sú tvoje funkcie a možnosti značne obmedzené.
Pre aktiváciu VIP klikni sem.

Nabokov Vladimir - Luzinova obrana - cRo(Petr Kostka)2002(5h28m17s) | SkTorrent.eu

Cz-SkTorrent open Tracker, na volné zdieľanie súborov. Pridajte sa k našej komunite a získajte prístup k tisícom torrentov.

  • vysoká rýchlosť
  • úplne zdarma
  • prevažne Slovenská a Česká scéna
  • ste tu s nami už 10 rokov - Ďakujeme
  • Vitaj Guest (Login) Ako stahovat
    torrenty?
    Torrenty:
    v1 textová
    v2 obrázková
    Ako sa stat
    Uploaderom
    Online
    Filmy
    Forum
    Pravidlá
    SkTSocial
    BitTorrent
    klient
    Meno: Heslo:
    Zaregistrovat
    Po zaregistrovaní mozte volne stahovat
    Zabudol som heslo

    Nabokov Vladimir - Luzinova obrana - cRo(Petr Kostka)2002(5h28m17s) Názov:Nabokov Vladimir - Luzinova obrana - cRo(Petr Kostka)2002(5h28m17s) Hodnocení: Stiahnut
    Pozriet Online
    Kategória:Mluvené slovo - Velikost:300.6 MB BitTorrent klient
    Pridaný: Súbory:
    Skontrolován:2021-07-17 Peerov:2 (Seed: 2, Leech: 0)
    Zaner: Uploader:Uvidis, az ked budes
    VIP
    Kúp nám Pivo 1,10€

    Kúp nám Pivo
    Pridaj do zalozky
    Pridaj do zalozky





    Nabokov Vladimír - Lužinova obrana


    celkový čas: 5h 28m 17s

    čte: Petr Kostka





    Životní příběh šachisty, jehož genialita hraničí s duševní chorobou – tak by se dal zjednodušeně charakterizovat román slavného amerického spisovatele ruského původu Vladimira Nabokova. V Lužinovi však zdaleka nejde jen o jeden tragický lidský osud, ale především o obraz života ruské poříjnové emigrace, která se ve 20. a 30. letech minulého století rozptýlila po evropských metropolích.

    Když malému Lužinovi skončilo bezstarostné dětství na venkově s rodiči a guvernantkami, byl poslán do města do školy, aby z něj podle představ rodičů vyrostl samostatný, vzdělaný a úspěšný mladý muž. Nestalo se. Lužin už napořád zůstane velkým ublíženým dítětem, vytrženým z bezpečného zázemí: nejdříve z rodiny, potom i z vlasti. Celý Lužinův život je neustálou obranou před reálným světem, a ačkoli je svým způsobem geniální, není prakticky schopen normální existence. Život se mu proměnil v řetězec šachových partií; šachy jsou potvrzením jeho geniality, jeho záchranou – a zároveň zkázou.

    Lužinova obrana je jedním z raných románů Vladimira Nabokova (1899-1977), spisovatele světového jména, který náleží jak ruské, tak americké literatuře. Narodil se v Petrohradě jako syn významného politika, v roce 1917 nakrátko člena Prozatímní vlády. Po bolševické revoluci musela rodina emigrovat; usadili se v Berlíně (Vladimir a jeho bratr ještě předtím získali stipendium na Trinity College v Cambridgi). V Berlíně žil pak Nabokov plných 15 let, živil se kondicemi a překládáním a také začíná publikovat. Píše rusky, svá díla podepisuje pseudonymem Sirin. V tomto raném období vznikla nejprve novela Mášenka, následovaly romány Král, dáma, kluk a také Lužinova obrana (1930). Rusky napsal Nabokov ještě několik dalších románů: Hrdinský čin, Talent, Pozvání na popravu aj. V roce 1938 musel Nabokov Berlín opustit – jeho žena byla Židovka. Usadili se v Paříži, avšak i odtud museli před nacisty zakrátko uprchnout do bezpečí, tentokrát až do USA. Amerika znamená výrazný zlom nejen v Nabokovově životě, ale i tvorbě. Za svůj literární jazyk volí angličtinu, začíná psát pod svým vlastním jménem. Vzniká řada pozoruhodných románů, např. Ve znamení levobočka, Pnin, Bledý oheň a další, mimo jiné román, který vyvolal spoustu polemik – Lolita. Z rozsáhlé Nabokovovy bibliografie, v níž nechybí ani povídky, divadelní hry, překlady a brilantní literární studie, ještě připomeneme jeho memoáry, které česky vyšly pod názvem Promluv, paměti.

    O Lužinově obraně Nabokov po letech prohlásil: Ze všech mých devíti rusky napsaných románů vyzařuje asi Lužinova obrana nejvíc lidského tepla, neboť i ti mí čtenáři, kteří šachy v životě nehráli a ostatní mé romány nesnášejí, berou tuhle knihu z nepochopitelných důvodů na milost a tvrdí, že ji mají rádi…

    Nabokovovo vrcholné dílo je románem o posedlosti a šílenství.
    Vypráví mrazivý příběh člověka, jehož život se postupně proměňuje v sled šachových kombinací. Geniální Lužin je věčné dítě, duševně nevyrovnaný samotář, který se k šachům uchýlí, protože mu poskytují pocit bezpečí.

    Jenže figurky na čtyřiašedesáti polích Lužinovi postupně nahrazují realitu až do té míry, že není schopen odlišit svůj život od hry. Během náročného turnaje se nervově zhroutí, nakrátko se octne v léčebně a poté si vezme ženu, která je posedlá nutkavou touhou zabránit mu v návratu k šachovnici…


    V románu, napsaném v roce 1929, najdeme mnohá z autorových základních témat: nespolehlivost paměti a smyslového vnímání, osudovou a zničující vášeň i snahu proniknout do podstaty ruské identity v období po masovém exodu vyvolaném bolševickou revolucí.

    Lužinova obrana je dokladem Nabokovova vypravěčského a stylizačního mistrovství, jehož kvality naplno vynikají díky novému překladu Pavla Dominika.

    Žánr: Literatura světová, Romány
    Vydáno: 2019, Paseka
    Originální název: Защита Лужина, 1930
    Překlad: Pavel Dominik
    Počet stran: 192
    Jazyk vydání: český
    Autor obálky: Vladimír Nárožník
    Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem


       
       










    Hebrejec, Ram, hklucka, haseki, Luboš1234, Adnay, Moutek,

    + Pridaj vlastnu verziu tohto torrentu +


    Upozornenie:
    Ziadny zo zobrazených súborov sa nenachádza na tomto serveri. Server slúzi len k síreniu vlastnorucne vytvorených aplikácií, videí, hudby ai. Autori stránok nenesú ziadnu zodpovednost za zverejnené odkazy, komentáre a obsah súborov. Vsetky komentáre, odkazy, súbory ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi sem vkladáte na vlastnú zodpovednost. Autori stránok si vyhradzujú právo cenzúry odkazov, komentárov príp. súborov, ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi a dobrými mravmi. Dodrzujte pravidlá!


    No comments...


    Back

    Na serveru se nenalézají zádne soubory. Za odkazy jsou výhradně zodpovědní uzivatelé a návstěvníci tohoto trackeru. Administrátor není zodpovědný za pridaný obsah ani za skody zpusobené uzivateli. Nesmíte pouzívat tuto webovou stránku pro distribuovaní nebo download zádného materiálu pokud nemáte povolení od príslusného vlastníka práv. Uzivatelé jsou zodpovědní za dodrzování těchto pravidel a podmínek. Owner má právo kdykoliv změnit pravidla tohoto trackeru.

    [ Script trval: 0.283 sec. ] - [ GZIP: disabled ]
    Je zhruba 22:30
    sql

    TOPlist