Tvoj účet nieje VIP.
Preto sú tvoje funkcie a možnosti značne obmedzené.
Pre aktiváciu VIP klikni sem.

Ladislav Grosman - Obchod na korze (2018)(CZ) | SkTorrent.eu

Cz-SkTorrent open Tracker, na volné zdieľanie súborov. Pridajte sa k našej komunite a získajte prístup k tisícom torrentov.

  • vysoká rýchlosť
  • úplne zdarma
  • prevažne Slovenská a Česká scéna
  • ste tu s nami už 10 rokov - Ďakujeme
  • Vitaj Guest (Login) Ako stahovat
    torrenty?
    Torrenty:
    v1 textová
    v2 obrázková
    Ako sa stat
    Uploaderom
    Online
    Filmy
    Forum
    Pravidlá
    SkTSocial
    BitTorrent
    klient
    Meno: Heslo:
    Zaregistrovat
    Po zaregistrovaní mozte volne stahovat
    Zabudol som heslo

    Ladislav Grosman - Obchod na korze (2018)(CZ) Názov:Ladislav Grosman - Obchod na korze (2018)(CZ) Hodnocení: Stiahnut
    Pozriet Online
    Kategória:Mluvené slovo - Velikost:75.1 MB BitTorrent klient
    Pridaný: Súbory:
    Skontrolován:2021-01-27 Peerov:3 (Seed: 3, Leech: 0)
    Zaner: Uploader:Uvidis, az ked budes
    VIP
    Kúp nám Pivo 1,10€

    Kúp nám Pivo
    Pridaj do zalozky
    Pridaj do zalozky




    Autor: Ladislav Grosman
    Interpret: Jaroslav Plesl, Petra Špalková, Jiří Vyorálek, a další
    Žánr: Rozhlasová hra
    Jazyk: CZ
    Rok: 2018
    Formát: mp3
    Kvalita: Stereo, 128 kbps, 48000 hz
    Čas: 01:21:59


    Ladislav Grosman: Obchod na korze
     
    Kolik rozcestí čeká na cestě k peklu? Arizace ve válečném Slovensku svede dohromady osudy stařičké židovky Rozálie Lautmanové a prostého truhláře Tona Brtka, jenž se nečekaně stane jejím správcem. Tragikomický příběh o dobrých úmyslech ve službách zla proslavila především filmová verze režisérů Kadára a Klose. Rozhlasové zpracování Grosmanovy novely nastudoval Petr Mančal s Jaroslavem Pleslem a Zdenkou Procházkovou v hlavních rolích.

    Je válka a uprostřed malého východoslovenského městečka pomalu roste k nebi Mohyla vítězství hlásající obyvatelům známé a výmluvné poselství: Za Boha život – za národ svobodu. Ve stínu dřevěného jehlanu probíhá bez velkého rozruchu konfiskace židovského majetku a jeho převod do árijských rukou. Bohatší podniky si rychle rozdělí ti nahoře, ale obchůdek s galanterním zbožím je pro velitele Hlinkových gard Markuse Kolkockého vítanou možností narovnat, alespoň naoko, vztahy se švagrem. Truhlář Tono Brtko se tak nečekaně stane správcem poloprázdných krabic s knoflíky a krajkami, ale také jejich majitelky, nahluchlé stařičké židovky Rozálie Lautmanové. Nakrátko se zdá, že okolnosti dovolí Tonovi hrát pro své nejbližší úlohu arizátora, a přitom osamělou vdovu chránit a pomáhat jí. V okamžiku, kdy mají být Židé z města deportováni, je však postaven před zásadní volbu.

    Tragikomický příběh z časů arizace v klerofašistickém Slovensku, inspirovaný skutečnou událostí, uveřejnil spisovatel Ladislav Grosman poprvé v povídce Past pro časopis Plamen v roce 1962. O tři roky později ho vydal rozpracovaný do podoby novely nazvané Obchod na korze a s režiséry Jánem Kadárem a Elmarem Klosem se rovněž podílel na přípravě scénáře stejnojmenného filmu. Snímek se strhujícími hereckými výkony Jozefa Kronera a Idy Kamińské a s jedinečnou hudbou Zdeňka Lišky získal vedle řady dalších ocenění také historicky prvního Oscara (1966) pro československou kinematografii. Přestože záhy, po roce 1968, zamířil film na dvacet let do trezoru, Grosmanovu dílu zajistil nesmrtelnost.

    Rozhlasová adaptace, kterou drama o nenápadném kompromisu se zlem ožívá ve zvukové podobě, vychází z literární verze. Do role v jádru poctivého truhláře Tona Brtka, jenž však stiskne ďáblovi podanou ruku, obsadil režisér Petr Mančal herce Jaroslava Plesla. Židovku Rozálii Lautmanovou svěřil Zdence Procházkové a využil tak nejen její velké herecké i životní zkušenosti, ale také česko-německé bilingvní dispozice, díky nimž zvládla herečka i pasáže v jidiš. Brtkovu ženu Evelínu, lačnící po majetku i společenské prestiži, si zahrála Petra Špalková, velitele gardistů Kolkockého Jiří Vyorálek. V dalších rolích se představí Andrea Elsnerová, Viktor Preiss, Miroslav Hanuš či Jiří Štrébl. Klíčovou úlohu při přípravě rozhlasové inscenace mají tvůrci zvukového řešení – skladatel Hanuš Axmann, zvukový designér Ondřej Gášek a mistr zvuku Dominik Budil.

    Obchod na korze není jen naléhavým připomenutím toho, že ústupek zlu nikdy není nevinný, ale také skutečnosti, že odpovědnost za stav věcí přijímáme i pasivitou, lhostejností a mlčením. Závěr starého a úsvit nového roku je dobrou příležitostí nechat tuto zprávu v Grosmanově dramatickém příběhu naplno rozeznít.

    Ladislav Grosman
    Obchod na korze

    Účinkují: Jaroslav Plesl, Petra Špalková, Jiří Vyorálek, Andrea Elsnerová, Zdenka Procházková, Miroslav Hanuš, Jiří Štrébl, Viktor Preiss, Luboš Veselý a Martin Písařík

    Dramatizace: Klára Novotná
    Režie: Petr Mančal
    Dramaturgie: Renata Venclová, Klára Novotná
    Hudba: Hanuš Axmann
    Zvukový design: Ondřej Gášek
    Mistr zvuku: Dominik Budil

    Natočeno v roce 2018.










    Blaster550, nentudom, karellx, Hebrejec, mirek1730, stefi15, kolozim,

    + Pridaj vlastnu verziu tohto torrentu +


    Upozornenie:
    Ziadny zo zobrazených súborov sa nenachádza na tomto serveri. Server slúzi len k síreniu vlastnorucne vytvorených aplikácií, videí, hudby ai. Autori stránok nenesú ziadnu zodpovednost za zverejnené odkazy, komentáre a obsah súborov. Vsetky komentáre, odkazy, súbory ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi sem vkladáte na vlastnú zodpovednost. Autori stránok si vyhradzujú právo cenzúry odkazov, komentárov príp. súborov, ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi a dobrými mravmi. Dodrzujte pravidlá!


    No comments...


    Back

    Na serveru se nenalézají zádne soubory. Za odkazy jsou výhradně zodpovědní uzivatelé a návstěvníci tohoto trackeru. Administrátor není zodpovědný za pridaný obsah ani za skody zpusobené uzivateli. Nesmíte pouzívat tuto webovou stránku pro distribuovaní nebo download zádného materiálu pokud nemáte povolení od príslusného vlastníka práv. Uzivatelé jsou zodpovědní za dodrzování těchto pravidel a podmínek. Owner má právo kdykoliv změnit pravidla tohoto trackeru.

    [ Script trval: 0.127 sec. ] - [ GZIP: disabled ]
    Je zhruba 05:39
    sql

    TOPlist