Tvoj účet nieje VIP.
Preto sú tvoje funkcie a možnosti značne obmedzené.
Pre aktiváciu VIP klikni sem.

McEwan Ian - Skorapka (Blechova Eva cro) | SkTorrent.eu

Cz-SkTorrent open Tracker, na volné zdieľanie súborov. Pridajte sa k našej komunite a získajte prístup k tisícom torrentov.

  • vysoká rýchlosť
  • úplne zdarma
  • prevažne Slovenská a Česká scéna
  • ste tu s nami už 10 rokov - Ďakujeme
  • Vitaj Guest (Login) Ako stahovat
    torrenty?
    Torrenty:
    v1 textová
    v2 obrázková
    Ako sa stat
    Uploaderom
    Online
    Filmy
    Forum
    Pravidlá
    SkTSocial
    BitTorrent
    klient
    Meno: Heslo:
    Zaregistrovat
    Po zaregistrovaní mozte volne stahovat
    Zabudol som heslo

    McEwan Ian - Skorapka (Blechova Eva cro) Názov:McEwan Ian - Skorapka (Blechova Eva cro) Hodnocení:N/A Stiahnut
    Pozriet Online
    Kategória:Mluvené slovo - Velikost:88.1 MB BitTorrent klient
    Pridaný: Súbory:
    Skontrolován:2021-04-18 Peerov:4 (Seed: 0, Leech: 4)
    Zaner: Uploader:Uvidis, az ked budes
    VIP
    Kúp nám Pivo 1,10€

    Kúp nám Pivo
    Pridaj do zalozky
    Pridaj do zalozky





    McEwan Ian - Skořápka


    Dramatizace: Eva Blechová
    Hrají: Ivan Trojan, Barbora Poláková, Honza Hájek, David Novotný, Marie Poulová, Pavla Tomicová, Radovan Klučka, Matěj Nechvátal a Pavel Neškudla
    Dramaturgie: Klára Novotná
    Překlad: Ladislav Šenkyřík (úryvky se Shakespearova Hamleta v překladu Martina Hilského)
    Hudba: Jakub Kudláč
    Režie: Natália Deáková
    Premiéra: 24. 11. 2020






    „Kristepane, mně by stačila jen skořápka ořechu a cítil bych se v ní jako pán vesmíru – jen kdybych neměl ty zlé sny.“ Tak si posteskne hrdina nejslavnějšího Shakespearova dramatu Hamlet, bezbranný vůči svým úzkostným předtuchám.

    Právě tak, nebo snad ještě dokonaleji, je bezbranný i vypravěč románu Skořápka – plod sevřený v mateřském lůně, dva týdny před narozením. Jeho otec John se na přání své ženy Trudy před pár měsíci odstěhoval, zatímco ona dál tráví dny v krásném, ale chátrajícím londýnském domě společně s Johnovým bratrem Claudem. Ti dva muži nemohou být rozdílnější. Claude je primitivní prospěchář, John vypadá jako nepraktický bohémský básník. Ale Johnovi patří právě onen starý georgiánský dům, který se v očích milenců mění na tučnou sumu v bance. A tak se rozhodnou Johna odstranit…
    Natáčení dramatizace Iana McEwana Skořápka, David Novotný a Barbora Poláková David Novotný a Barbora Poláková drží charaktery i vzájemné vztahy v napětí a s patřičnou dávkou tajemství

    O tom všem se plod v matčině břiše dozvídá z útržků dialogů mezi vypitými skleničkami vína a vášnivým milováním, obojího si Trudy dopřává přes pokročilé těhotenství požehnaně a bez zábran. A ještě jednu zvláštní zálibu má ta trochu tajemná plavovlasá žena – ráda poslouchá rádio. Dává přednost mluvenému slovu před hudbou. A tak se plod, ač dosud nenarozený, stává mimořádně bystrým glosátorem s vědomostmi, vkusem a názory průměrného dobře situovaného Angličana. Dokáže hovořit o víně, literatuře, současné geopolitické situaci i hodnotách moderní společnosti. Ovšem vůči intrikám, jejichž součástí se stal dříve, než vkročil do života, zůstává bezmocný. Nebo ne?

    Ian McEwan patří již po několik dekád k  nejvyhledávanějším britským spisovatelům, jehož nová díla jsou doma i ve světě vždy považována za literární událost. K těm nejznámějším patří Betonová zahrada, Pokání či novela Na Chesilské pláži. Stejně jako celá McEwanova próza vyniká i Skořápka vypravěčskou brilancí a autorsky přesně vedeným odvíjením příběhu, v tomto případě s přidanou hodnotou nejen hamletovské paralely, ale i řady dalších literárních odkazů. Do češtiny román s vtipem, jazykovou bravurou i s vědomím širokého kontextu přeložil Ladislav Šenkyřík.
    Natáčení hry Plukovník Švec. Ivan Trojan Ivan Trojan obdařil plod intelektuálním nadhledem i dojemnou touhou po životě|foto:Tomáš Vodňanský,Český rozhlas

    Bohatý svět vnějších souvislostí i vnitřních zákoutí duše jako by vybízel k dalšímu dramatickému zpracování. Rovina rádia a podcastů, která je v textu naznačená jen komentářem, pak může dostat svébytnou a zcela konkrétní podobu právě v žánru rozhlasové hry. Toho využila autorka adaptace Eva Blechová, když k mistrnému vyprávění a napínavé zápletce na půdorysu milostného trojúhelníku v domě na pokraji rozkladu přidala rovinu rozhlasových pořadů, které nepopisnou formou staví situacím i postavám další rozměr.

    Režisérce Natálii Deákové se podařilo vdechnout tomuto ambicióznímu konceptu život díky pečlivé práci s textem, hudbou i zvukovým plánem, ale především šťastným výběrem herců a jejich citlivým vedením. Ivan Trojan obdařil plod intelektuálním nadhledem i dojemnou touhou po životě, Barbora Poláková, David Novotný či Honza Hájek drží charaktery i vzájemné vztahy v napětí a s patřičnou dávkou tajemství. Podstatný podíl na spolupráci patří taky zvukařce Jitce Kundrumové a autorům hudby a zvukového designu Jakubu Kudláčovi a Miroslavu Tóthovi.

    Psáno pro Týdeník Rozhlas
    autor:
    Klára Novotná



       
       








    gomez79, Hetteš,

    + Pridaj vlastnu verziu tohto torrentu +


    Upozornenie:
    Ziadny zo zobrazených súborov sa nenachádza na tomto serveri. Server slúzi len k síreniu vlastnorucne vytvorených aplikácií, videí, hudby ai. Autori stránok nenesú ziadnu zodpovednost za zverejnené odkazy, komentáre a obsah súborov. Vsetky komentáre, odkazy, súbory ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi sem vkladáte na vlastnú zodpovednost. Autori stránok si vyhradzujú právo cenzúry odkazov, komentárov príp. súborov, ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi a dobrými mravmi. Dodrzujte pravidlá!


    No comments...


    Back

    Na serveru se nenalézají zádne soubory. Za odkazy jsou výhradně zodpovědní uzivatelé a návstěvníci tohoto trackeru. Administrátor není zodpovědný za pridaný obsah ani za skody zpusobené uzivateli. Nesmíte pouzívat tuto webovou stránku pro distribuovaní nebo download zádného materiálu pokud nemáte povolení od príslusného vlastníka práv. Uzivatelé jsou zodpovědní za dodrzování těchto pravidel a podmínek. Owner má právo kdykoliv změnit pravidla tohoto trackeru.

    [ Script trval: 0.291 sec. ] - [ GZIP: disabled ]
    Je zhruba 02:27
    sql

    TOPlist